“Dan stop ik ermee”

“Dan stop ik er gewoon mee.” zei ze resoluut. “Wanneer de stress oploopt, dan stop ik.”
Ze werd stil en ik zag figuurlijk het kwartje vallen. “En dan stop ik dus ook helemaal. Ik stop en voel me vervolgens verdrietig dat dit ook weer niet voor mij is weggelegd.”

We spraken over hoe ze in haar werk complimenten kreeg voor haar betrokkenheid en drive. Zelf voelt ze op die momenten vooral haar eigen frustratie. “Want” beseft ze “Ik loop hard voor anderen en doe mijn werk goed. Maar die drive zet ik niet voor mezelf in. Wanneer het op mezelf en mijn ambities aankomt stop ik ermee. Ik hou simpelweg mijn mond en laat mijn plan of idee varen.”

Ze vertelt hoe ze op die momenten steeds een manier zoekt die haar op korte termijn wat verlichting brengt van de gevoelde emoties en ongemakken. Op de langere termijn werken die alleen niet. Ze bereikt er wel mee dat haar frustratie, ongenoegen en gevoel van “niet goed genoeg” groter worden.

Herkenbaar? Dan herken je misschien ook wel dat je snel bagatelliseert, de concurrentie liever niet aangaat of juist over presteert en jezelf groot en onkwetsbaar wil maken als het jezelf en jouw verlangen aangaat. 

Hoewel we er ons niet dagelijks van bewust zijn is onze behoefte aan menselijke verbinding groot. Om de sociale emoties die daarbij horen, zoals schuld en schaamte, niet te hoeven voelen zetten we vernuftige beschermingsmechanismen in.

Aangezien sensitieve pro’s in hun overwegingen altijd de sociale cohesie meenemen zijn ze hier extra gevoelig voor. Jouw sensitieve talent heb je for better and for worse, alle ervaringen verwerk je diepgaand en intens. En je bent niet de enige!

Wij bespraken vervolgens hoe het ook kan.
Want in plaats van ervaringen te vermijden door teveel van deze mechanismen in te zetten, mag je leren herstellen en met meer onbevangenheid en nieuwsgierigheid spannende dingen aan gaan. Jezelf afvragen “Wat zou wel oké voelen?” of “Hoe zou ik hier lol in kunnen hebben?”  

Hier mag je mee oefenen of spelen in situaties waar er niks van afhangt. Thuis in je gezin, met je beste vriendinnen of die ene collega waar je een klik mee hebt. Of met een trainer die snapt hoe het van binnen voelt. En alle ruimte geeft om te voelen wat er voor jou nodig is om betrokken te zijn en te blijven. Zodat jij er echt kunt zijn voor jouw collega’s, klanten of dierbaren op een manier die je voortstuwt.

Wil je eens sparren over jouw verlangen, het inzetten van jouw potentieel en hoe jouw mechanismen je in de weg zitten? 
Mail me gerust voor een vrijblijvende kennismaking. Ik weet hoe het voelt en denk graag met je mee.