16 dingen die alleen sensitieve extraverte professionals begrijpen.

Anderen noemen het HSP, hooggevoelig, hoogsensitief, HSS, high sensation seekers, sensatiezoekers, hoogbegaafd, extravert, strong willed, hoogstimulatief of multipassionata. “Kies maar” lijken ze je daarmee te willen zeggen.  

En dat is nu juist waar jij op afhaakt.
Want jij wilt niet kiezen, geen stempel en geen hokje om in te zitten. Je hebt geen enkele behoefte om jezelf te begrenzen hiermee. Maar je bent wel zoekend om jouw leven fijner, zinvoller en meer ontspannen te leven, zonder het gevoel dat jij je inhoudt, verstopt of kleiner maakt.

Misschien herken jij je wel in onderstaande beschrijving. Die van de sensitieve talentvolle professional. Nee, dat is geen nieuwe wetenschappelijke term, maar als je er minimaal een verlangende glimlach van om je mond krijgt dan heb je daarmee het eerste vinkje al te pakken 😉

1 Je zoekt nieuwe uitdagingen, maar soms ben je daar ook helemaal klaar mee. Dan wil je de rest van je leven in een bloemenwinkel werken. Jaaahaaa, je weet ook wel dat jij je daar na een week alweer verveelt. Jij houdt gewoon van afwisseling.

2 Jij krijgt je gedachten helder door hardop na te denken. De ander hoeft alleen maar te luisteren, dan heb jij zelf het antwoord op je vraag zo gevonden. Zoals een introvert zichzelf leert kennen door in stilte zijn gedachten na te gaan of deze op papier te zetten helpt het jou om jezelf te horen praten. En dat kun je ook nog eens heel erg beeldend!

3 Je merkt veel op en voelt nog meer aan. ‘s Avonds in bed of een dag later heb je pas de juiste woorden gevonden om het over te brengen. Het kost je gewoon wat tijd voordat je van alle losse gevoelens, gedachten en belevingen een hapklaar brokje hebt gemaakt. Beter dan ongeduldig dit proces te willen versnellen helpt de gedachte ‘Je mag altijd overal op terugkomen’.

4 Jij ziet makkelijk voor je hoe iets mooier, fijner of passender kan en bent op je best als je jouw gedachten vrij kan laten gaan. Het is handig om te herkennen wanneer jouw omgeving hier niets mee doet. Want in plaats van het jezelf aan te rekenen mag je jouw ongenoegen daarover gebruiken om te zoeken naar plekken en /of mensen bij wie dit talent floreert.

5 Jij wilt iets kunnen doen met dat wat jij signaleert in een organisatie, jouw omgeving of de maatschappij. Wanneer je merkt dat je anderen niet meekrijgt bind je ook makkelijk in, maar het verlangen om jouw talent hiervoor in te zetten blijft. Laat je inspireren door mensen die voorleven  hoe je wel verder komt op dit punt.

6 Je voelt haarfijn aan wat er van je verwacht wordt en doet dat ook serieus en passend, maar dat je er nu echt blij van wordt, nou nee. Op die momenten mis jij jouw creatieve, humoristische en speelse zelf. De kunst is om die laatsten tot uitdrukking te laten komen bij mensen en op plekken waar dit kan, mag en gewaardeerd wordt.

7 Je durft best wel wat en wordt blij van de voldoening die het je geeft, maar wel alleen als jij je goed voelt. Wat anderen namelijk niet zien is dat het je ook energie kost waardoor je soms niet meer durft. Jouw talent heb je for better and for worse, dus ook dit beleef en verwerk je diepgaand en intens. Maar in plaats van ervaringen te vermijden mag je leren herstellen en met meer onbevangenheid en nieuwsgierigheid spannende dingen aan gaan.   

8 Je voelt hoe blij jij wordt als je jouw eigenheid, plezier en ondeugendheid kan uiten, ondertussen wel oplettend of er niemand is die jouw ontsnapte glitters als  “teveel” ervaart. Zoek plekken, gelegenheden en mensen waar je jouw genialiteit niet langer hoef te begrenzen.

9 Jij hebt iets eigens. Anderen labelen dit goedbedoeld als “te”. Te aanwezig, verlegen, wispelturig, gedreven, moeilijk, snel, bedachtzaam of te kritisch. Achter al deze uitingen zit jouw vermogen tot diepgaande verwerking. Daardoor stel je aanvullende vragen, heb je verwerkingstijd nodig en leef je op door de mogelijkheden die je ziet. Als het nodig is om dit te begrenzen, dan doe jij dat vanzelf wel.

10 Je denkt al heel snel “dat doe ik wel even”. Het is jouw talent om kansen en mogelijkheden te zien die jij je meteen levendig voorstelt en dus makkelijk warmloopt. Dat je vervolgens merkt dat de realiteit iets weerbarstiger is betekent niet dat je niet meer op jouw innerlijke vlam mag vertrouwen, maar wel dat je ook even een realiteitscheck doet voor je “Ja” joelt.

11 Jij kunt zo intens genieten van gesprekken, muziek, kunst of de natuur dat je er vervolgens drie dagen van bij moet komen.

12 Als het maar weer half kan dan gooi jij jezelf wel weer in een ervaring. Vooral als je het saai vindt. Jaaaa, dat is hartstikke vermoeiend, maar hé, dan voel je tenminste wel dat je lééft!

13 Jij denkt razendsnel alle kanten op, toetst verschillende scenario’s tegelijk op risico, kansen en impact voor jezelf en je medemens. Herken je de warrige blikken om je heen en de vraag “Waar hèb je het over?” Skip dan de gedachte dat dit aan jou ligt. Als sensitieve stuiterbal heb je niet zozeer jezelf beter te leren kennen, maar vooral te beseffen dat niet iedereen zo denkt.

14 Jij steekt uit enthousiasme als eerste je hand op om een taak op te pakken om vervolgens te schrikken van de ogen die daardoor op je gericht worden. Dat betekent niet dat je terughoudend moet worden, maar wel dat je met die emoties om mag leren gaan.

15 Jij bent best zichtbaar wanneer je nieuwe plannen presenteert, ideeën pitcht, vergaderingen voorzit of gesprekken met klanten hebt. Het verhaal van de ander vertellen kun je prima. En daarin voel jij de behoefte om jouw eigen woorden te delen, inclusief het spannende daarvan.

16 Wanneer je teveel in een hokje moet, je teveel aan de regels moet houden of vaste protocollen volgen dan komt de rebel in jou naar boven. Al is het alleen maar in heimelijke, ondeugende en recalcitrante gedachten daarover. Gebruik deze frustratie als kompas voor het vinden van dat wat je wel wilt.

Jouw talenten:
In al deze tegenstrijdigheden, in jouw drive om te boel te upgraden en jouw vanzelfsprekendheid om intens te leven zitten jouw talenten. Creativiteit, het grotere geheel kunnen zien, geraakt worden, belangen afwegen, empathie, accuratesse,  bedachtzaamheid, inlevingsvermogen, out of the box denken, leergierigheid, levenslust en nieuwsgierigheid.

Dit alles maakt ook dat jij je eigen emoties, gedachten en ervaringen net zo intens ervaart, dat je wellicht te vaak hoorde dat je “te” was of dat je wat anders voelde en zocht naar (h)erkenning. Dan is het knetterspannend om met al jouw kwetsbare moed, regenboogconfetti aan eigenheid en tegenstijdigheid zichtbaar te worden.  Want dan gaat je hart sneller kloppen, zoekt je brein naarstig naar uitvluchten en slaat de onzekerheid toe.  

Ik geloof dat de wereld meer pure, enthousiaste en creatieve mensen kan gebruiken. Mensen die vanzelfsprekend het grotere belang meenemen in hun overwegingen en keuzes. Die steeds checken of het “klopt”. Wanneer het voor hen goed voelt is dit namelijk ook het geval voor de omgeving. Dus skip het zoeken naar (h)-erkenning en ga voor het zelf waarderen van jouw unieke eigenwijze talenten.

Weten hoe? 
Wil je een keer sparren over 1 van deze punten? Dat kan in een kosteloos Doorbraakgesprek. Vraag het hier meteen aan!

Ken je mensen voor wie deze blog ook waardevol is? Deel hem gerust.

met sensitieve groet,
Marielle

Leave a Comment