Overprikkeld? Of is het misschien onderprikkeld?

“Ik ervaar zo vaak een rollercoaster aan emoties en verlangens. Zit ik thuis op de bank, dan wil ik dansen in de kroeg. Sta ik in de kroeg, dan verlang ik naar de stilte van thuis. Een eeuwige strijd.”

Zo schreef een klant. Hoe is dat voor jou? Overprikkeling ken je vast wel. Maar wist jij dat je ook onderprikkeld kunt zijn?

Een extravert hooggevoelig persoon maakt namelijk twee tegenstrijdige bewegingen. Enerzijds is deze op zoek naar prikkels en medemenselijk contact. Anderzijds is er de noodzaak aan rust en stilte om alle prikkels en input te verwerken. In het (gratis) e-book over extraverte hooggevoeligheid staan een aantal gevolgen hiervan. Zoals dus over- en onderprikkeling.

De symptomen van onderprikkeling en overprikkeling verschillen niet veel van elkaar. Denk aan vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn, twijfelen, onzekerheid of somber zijn.
Wanneer doe je het dan goed? Het maakt je soms moedeloos en verdrietig. Er ontstaat twijfelt over jezelf. Vragen stellen aan anderen helpt je niet, omdat zij het niet herkennen. Of met een korte termijn “oplossing” komen die voor jou niet werkt. Jij wilt echte verandering. Omdat je diep van binnen voelt dat je veel meer te geven hebt. Dat je veel intenser zou kunnen leven, meer genieten. Blij zijn met jezelf. Met alles van jezelf.
Leren over onderprikkeling heeft mijn wereld veranderd. Ik realiseerde me dat ik al een aantal jaren de verkeerde keuzes maakte. Gericht op rust en stilte vinden. Waardoor mijn expressieve, levenslustige kant niet meer aan bod kwam. Sinds ik me hier bewust van ben maak ik krachtigere, leukere keuzes. Mag ik meer spelen. 

Overprikkeling
Bij overprikkeling heb je bijvoorbeeld meer taken, verantwoordelijkheden of rollen dan je aankunt. Denk ook eens aan de hoeveelheid prikkels die wij in dit digitale tijdperk tot ons krijgen. Muziek en tv in winkels, felle verlichting in allerlei neonkleuren. Een smartphone die een beroep op je doet met rinkels en bliepjes. De wereld die door internet bijna tot aan ons bed komt. Met ongevraagde informatie over hoe we horen te zijn, hoe we ons moeten gedragen. Het wereldnieuws dat op dit moment enorm ingrijpend is. Allemaal prikkels die verwerkt moeten worden.
Bij gevoelige mensen speelt ook de alertheid naar anderen mee. Alert zijn op de behoeften van een ander en je daar verantwoordelijk voor voelen. Minder goed opmerken waar jouw behoeften liggen en hoe jij jouw grenzen bewaakt.
Een extravert persoon heeft deze prikkels nodig om zich op een bepaalde manier happy te voelen. Maar voor de extraverte hoogsensitieve persoon is het lastig om dan terug te schakelen en rust te pakken. Pas wanneer er een echte overload aan prikkels is gaat de knop om en pakken ze, al dan niet noodgedwongen, hun rust. Dit kost heel veel extra hersteltijd. Je weet wel, die dagen waarop je niet weet hoe je überhaupt ooit nog in actie komt.

Onderprikkeling
Onderprikkeling gaat over een te weinig aan prikkels. Bijvoorbeeld door dat je te weinig uitdaging op jouw werk hebt. Of door een ingesleten routine in jouw werk-, dag- of weekpatroon. Hierdoor is er te weinig variatie, zijn er te (nieuwe)weinig prikkels en uitdaging. Denk ook aan de spontane behoefte om met een vriend of vriendin af te spreken terwijl er niemand thuis is. En jij languit op de bank beland. Dat lijkt ontspanning, maar is onderprikkeling.
Bij extraverte hoogsensitieve mensen, die zich nog niet zo bewust zijn van hun extraverte kant, kan onderprikkeling ontstaan wanneer mensen de nadruk leggen op het vinden van rust en stilte, vaak als reactie op overprikkeling.

Uiteindelijk begint dit met het vergroten van jouw zelfkennis. Weten dat dit ook bestaat. En het steeds opnieuw opmerken van jouw grenzen. Zowel naar de onder- als naar de bovenkant.

“Het voelde goed om keuzes voor mezelf te maken. Ik heb door de coaching en de oefeningen ervaren hoe makkelijk ik mijn eigen grens verleg ten behoeve van anderen. Terwijl ik al niet zoveel ruimte opeis voor mezelf. Het aanhouden van deze grens geeft me veel rust en ik merk dat ik deze ruimte ook heel goed voor mezelf gebruik.“ Floor

Maar dan blijft de vraag, hoe ga ik daar dan anders mee om? Allereerst is het heel goed dat je dit gelezen hebt. Echt! Want dit geeft je een bredere kijk op jouw gevoelige karakter. En dus nieuwe inzichten en mogelijkheden. Je herkent het vast dat je soms zo op gaat in het moment, in de gevoelens en gedachten die daarbij horen, dat je het overzicht kwijt bent. Het helpt dan om als het ware uit de situatie te stappen. Om als een soort helikopter naar jezelf in die situatie te kijken. Dat geeft helderheid en rust.

Tijdens de energie in balanssessies leer ik mensen een korte en eenvoudige manier om die helderheid en rust te vinden wanneer je het overzicht in jezelf even kwijt bent.

Waar herken jij je meer in? Over- of onderprikkeling. Heb jij voor jezelf helder hoe jij die balans goed houdt? Ik ben heel benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Laat je het weten door een reactie achter te laten of me een bericht te sturen op info@mariellevanderburgt.nl

Ken je iemand voor wie dit artikel ook interessant is? Stuur het gerust door. Of deel het via de onderstaande knoppen.