Sensatiezoeker of rustzoeker?

Ongeveer 15 à 20 procent van de mensen is hooggevoelig. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, volwassenen en kinderen. Tot zover lees je waarschijnlijk niets nieuws.

Lezen over HSP is voor veel mensen een bron van herkenning en erkenning. Maar let op!
Hoewel er veel gezamenlijke zijn er zeker verschillen. Elaine Aron, grondlegster van de term hooggevoeligheid, maakt een globaal onderscheid in twee groepen mensen.

Enerzijds de rustzoeker of introverte HSP. 70% van de mensen met een gevoelig karakter herkent zich hierin.
Anderzijds de extraverte HSP. Deze 30% wordt door mevrouw Aron de High Sensation Seeker (HSS), oftewel sensatiezoeker, genoemd.
Leren over HSS was voor mij een eye-opener, dus ik deel het ook graag met jou.

De rustzoeker
Een rustzoeker houdt over het algemeen van een rustig, teruggetrokken en regelmatig leven. Hij of zij heeft een meer beschouwende aard, zal niet zo snel op de voorgrond treden en houdt niet van risico´s. Hoewel deze zich lijkt af te sluiten van de buitenwereld is hij of zij zich wel degelijk bewust van wat er gebeurt en denkt hier veel over na.

De sensatiezoeker
Een sensatiezoeker is snel verveeld, heeft 100-en-1 ideeën, maar maakt er zelden een af. De HSS zoekt spanning, intense ervaringen en- of avontuur. Elain Aron schriift hierover dat deze als het ware met een voet op de rem en een voet op het gaspedaal leeft.
Zoekend naar nieuwe prikkels, ervaringen en daardoor tegelijk ook snel overprikkeld. Sneller dan de introverte mensen, omdat zij makkelijker de rust opzoeken en eerder prikkels vermijden.

Bij het lezen over hooggevoeligheid herkende ik heel veel van mezelf. Ik hoorde de kwartjes als het ware vallen.
Maar wat ik niet kon rijmen wat het stuk over introvert zijn.
Introvert is namelijk niet het woord dat ik zou gebruiken om mezelf mee te omschrijven.
Ik praat hard, lach hard, ben aanwezig in een ruimte. Ik hou van dansen. Sta het liefst alleen op de dansvloer, want dan kan ik helemaal los gaan. Ik ben een theatercursus aan het volgen en heb de wens om nog eens te spreken voor een volle zaal. Ik heb graag inspirerende mensen om me heen en laad me dan ook op. Maar net zo goed heb ik tijd alleen nodig om prikkels te verwerken.
Lezen over die 30% sensatiezoekers gaf de nuancering die ik zocht.

Het sleutelwoord voor mij en voor andere sensatiezoekers is balans.
Met één voet op de rem en één op het gaspedaal is het lastig rijden. Teveel gas geven zorgt voor overprikkeling met als gevolg vaak vermoeidheid, “op” zijn. Teveel op de rem zorgt voor verveling, jezelf in de weg zitten en niet uit de verf komen.

Ik heb op verschillende manieren geleerd om balans te vinden.
Voor mij is het belangrijk dat ik op tijd mezelf uitdaag door iets te doen dat me stimuleert. Me het gevoel geeft dat ik op de top van de berg sta.
Maar het is vooral belangrijk dat ik mijn basis goed neerzet. Hoe ik met o.a. behulp van meditatie, ademhaling en focus een rustige basis heb waar ik heel makkelijk op terug kan vallen.

Ervaar ik nu elke dag balans? Ga ik nooit meer over mijn grenzen heen? Nee, natuurlijk niet 😉
Maar de herkenning en inzichten van de HSS maakten wel dat ik mezelf beter ken. Dat ik nog beter weet hoe ik goed voor mezelf zorg, zodat ik vooral heel erg kan genieten van mijn leven.

Hoe is dit voor jou? Herken jij je in de sensatiezoeker of heb jij meer van de rustzoeker? En hoe uit zich dat bij jou?
Ik ben benieuwd of de verdeling  70%-30% ook zo is onder de lezers van mijn blog.

Wil je meer leren over extravert en hooggevoelig zijn?
Vraag dan hier het GRATIS e-book “Gas geven of Remmen” aan.

Liefs, Marielle

Leave a Comment