16 dingen die je alleen begrijpt als je extravert en hooggevoelig bent.

Leven met een voet op het gaspedaal en een op de rem.

Er is veel te doen rondom de introverte hooggevoelige mens. De lijstjes en checklisten vliegen je om de oren. Over extraverte hooggevoelige mensen is veel minder te vinden. Terwijl alleen in Nederland al zo’n kleine 900.000 mensen extravert en hooggevoelig zijn. Veel van hen zullen zich niet direct herkennen in die bestaande lijstjes. Terwijl ze wel de lasten van overprikkeling, zoals vermoeidheid, stress en onzekerheid ervaren.
Ik ben er van overtuigd dat er veel mensen zijn die dit laatste puzzelstukje nog steeds missen.

Leren over hooggevoeligheid was voor mij een van de grootste inzichten in mijn leven. In 1999 begon ik hiermee. Toch bleef ik lang twijfelen of ik wel echt hooggevoelig was. Of dat het misschien gewoon een hype was waar ik me door aangesproken voelde. Of dat ik me aanstelde en gewoon wat flinker moest zijn. Ik herkende mezelf niet in het “verlegen” en introvert zijn. Tot ik destijds las over hooggevoelig en extravert zijn. Wow, dit ging wel over mij!

Elaine Aron, grondlegster van de term hooggevoeligheid, noemt de extraverte hooggevoelige persoon ook wel high sensation seekers (HSS), of sensatiezoekers. Ik kan me niet zo goed vinden in die term, omdat het lijkt alsof alles over adrenaline en spektakel moet gaan. Ik gebruik zelf liever de woorden “extraverte hooggevoelige personen of eHSP”.
En laat dit inmiddels mijn expertise zijn. Het helpen van deze mensen bij het inrichten van het leven dat bij hen past. Waardoor beide kanten tot hun recht komen en ze veel meer energie en balans ervaren. Ze betere keuzes kunnen maken om hun energie positief en hoog te houden.

Dus … , 16 dingen die je alleen begrijpt als je een extravert hooggevoelig persoon bent.

1 Je leeft als het ware met een voet op het gaspedaal en de andere op de rem
2 Je hebt het nodig om hardop, al pratend, te denken om dingen duidelijk te krijgen, te begrijpen.
3 Als je overstuur bent of iets zit je dwars, dan moet je dit met minstens drie mensen delen voor je hier grip op krijgt en weer rust vind.
4 Het ene moment sta je midden in de belangstelling volop te genieten. Het andere moment heb je niet eens de energie om de telefoon op te nemen.
5 Je laadt jouw energie weer op door in positief contact met anderen te zijn.
6 Je houdt mogelijk van sporten en activiteiten die je een adrenaline-kick geven zoals parachutespringen of diepzeeduiken.
7 Zoek je het niet in die adrenaline-kick, dan zoek je wel op andere manieren naar intense ervaringen of belevingen. Dat kan net zo goed een avond uitbundig dansen zijn of in een luxe restaurant uitzonderlijk lekker eten.
8 De ene keer schiet je in een piek, ben je druk en aanwezig, sta jij centraal. De andere keer schiet je in een dal, ben je stil en teruggetrokken, liefst alleen. Welke van de twee het wordt is soms voor jou ook een verrassing.
9 Jij houdt van sociale dingen en omgaan met anderen, maar hebt ook tijd nodig om tot rust te komen in tegenstelling tot niet hooggevoelige extraverte mensen.
10 Je hebt verschillende type vrienden waar je ook verschillende activiteiten mee ontplooit. Ze horen niet allemaal tot één vriendengroep of een menstype
11 Jouw emotionele balans wordt vaak overschat door jouw presentatie. Je praat makkelijk, maar huilt ook makkelijk en dat laatste verwachten anderen niet.
12 Je kunt het gevoel hebben dat jouw emoties niet onder controle zijn, omdat ze zo kunnen schommelen. Je compenseert dat met controle over andere dingen wat zich kan uiten in perfectionisme.
13 Je houdt van praten en delen, maar het moet wel ergens over gaan. Niet te lang over koetjes en kalfjes praten, maar meteen de diepte in.
14 Anderen snappen niks van jou, jij zelf trouwens soms ook niet 😉
15 Toegeven aan jouw behoefte aan rust en stilte vind je moeilijk. Hoe drukker jij het hebt, hoe meer je ook het voor jezelf druk maakt.
16 Anderen geloven vaak niet dat je niet 100% extravert bent, dat je ook tijd alleen nodig hebt om bij te tanken, om het sensitieve deel van jouw karakter te verzorgen.

Wil je meer leren over extraverte hooggevoeligheid?
Vraag dan hier meteen het GRATIS e-book “Remmen of gas geven. Over extravert en hooggevoelig zijn.” aan.

Ken je mensen voor wie deze blog ook waardevol kan zijn? Voel je vrij hem door te sturen of te delen.

met liefdevolle groet,
Marielle

Leave a Comment