Stress en Emoties

We denken aan stress vaak als iets negatiefs waar we van af willen. Maar stress gaat in de basis eigenlijk over alles dat te maken heeft met groei. Als een situatie meer van jezelf vraagt dan jouw aanwezig capaciteiten dan geeft dat stress. Bijvoorbeeld wanneer je jouw verlangen durft te gaan volgen en  nog niet weet hoe. Gedachten kunnen bewuste stress geven, maar een slecht voedingspatroon kan bijvoorbeeld stress in je lichaam of je energieniveau geven.

Stress kun je onderverdelen in een drietal aspecten; situaties die spanning op (kunnen) roepen,  lichamelijke reacties op spannende situaties en het gevoel het niet meer aan te kunnen of de controle kwijt te zijn.

In de basis helpt stress je om een prestatie te leveren en jouw grenzen te verleggen. Een bepaalde hoeveelheid stress is daarom ook noodzakelijk om te kunnen presteren of ons prestatievermogen te verhogen.

Teveel stress verlaagt het prestatieniveau juist, vooral als we onze hersenen moeten gebruiken en er een bepaald niveau van stress is bereikt. De hoeveelheid adrenaline in je bloed is dan zo hoog dat er stresssymptomen ontstaan, zoals prikkelbaarheid, slaapproblemen, piekeren, emotionaliteit of concentratieproblemen. Wanneer je hiervan niet tijdig herstelt verhoogt de stress weer en zo kom je terecht in een neerwaartse spiraal.

En dan? Hoe ga je om met de emoties die deze neerwaartse spiraal met zich mee brengt? Onderzoek heeft uitgewezen dat de manier waarop we proberen met onze emoties om te gaan een van de grootste oorzaken is van stress.

We ontwikkelen allemaal strategieën om met spanningen in ons leven om te gaan en dan vooral om de pijn te vermijden. Deze strategieën, zoals negatief oordelen, rumineren, emoties verbergen, volharden in hetzelfde gedrag, korte termijn focus en vijandigheid (hier hoort ook bij hoe je tegen jezelf praat) kunnen op de korte termijn helpend zijn, maar op de langere termijn werken ze juist averechts.

In plaats hiervan mag je jouw veerkracht trainen. Dit is niet iets dat je wel of niet hebt, maar een scala aan elkaar complementerende vaardigheden die je op de langere termijn helpen om te kunnen blijven gaan voor dat waar je hart vol van is. Deze vaardigheden, onbevangenheid, aandacht, toelaten, aangaan, flexibiliteit en veerkracht, blijken precies tegenover de korte termijn strategieën te staan en het mooie is dat je ze kunt trainen.

En dat doe je door bewust jouw (gevoel van) falen op te zoeken. Hierin raken we namelijk al die facetten van stressgevoelens. De fysieke ongemakken van een te snelle ademhaling, de belemmerende gedachten over "hoe het hoort", de sociale emoties rondom schaamte en schuld. Maar ook de bevrijdende lach als de fout er mag zijn. De verbinding met anderen, omdat zij hetzelfde ervaren of meeleven. De ontspanning als blijkt dat je niet jouw gedrag bent.

Liefst in een veilige, speelse setting met gelijkgestemde grootdromers die ook niet langer de veiligheid van de korte termijn op willen zoeken, maar juist hun neus in de wind steken, met wapperende haren en onstuimige ideeën. En dan zal er nog steeds stress zijn, maar dan neemt hij je niet over, kun je deze positief benaderen en gebruiken als leermoment, zoals het bedoeld is.

Hier lees je meer over het trainen van jouw veerkracht. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jezelf hierin te bekwamen? Onderzoeken wat bij jou zou passen? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik denk graag met je mee.