Falen

We vergroten onze veerkracht door bewust het (gevoel van) falen op te zoeken. En dat is best een uitdaging, want we blijven bijna automatisch weg van de emoties gedachten en stress die dat bij ons oproept. Het brengt je echter een uitnodiging om te groeien.

Met ons gedrag vervullen we onze menselijke behoefte aan autonomie, relatie en competentie. Om dat te kunnen doen dien je te bewegen door het leven, ervaringen op te doen zodat je kunt voelen waar dat leven “ja” zegt. En waar het “nee” zegt. Dat merk je door jouw gedachten, gevoelens en emoties.

Voor falen is meer nodig dan alleen horen dat “fouten maken mag”, het herkennen van negatieve overtuigingen, een schop onder je kont of een cursus in doorzetten. Je hebt ruimte nodig om te durven falen. Ruimte in een setting waarbij er niks afhangt van jouw gedrag en acties. Waar je alle kanten op kunt denken, jouw creatiekracht aan kunt boren en mag kiezen, zelfs voor het verkeerde. Ruimte om te durven voelen dat je er, ondanks jouw geflater, mag zijn.

Wanneer we ons falen durven delen, dan wordt het zelfs een waardevolle bron van verbinding. Het brengt namelijk dat je samen kunnen lachen van plezier, maar ook van opluchting en herkenning. Hierdoor kun je juist gaan ervaren dat je màg spelen, ontdekken, uitproberen en dus mag leren. Door te oefenen train je jouw lichaam om alle emoties aan te kunnen, wat er ook gebeurd. Onbewust geeft dit je een gevoel van zelfvertrouwen.

Belangrijk is wel dit blijvend te doen wanneer je voelt dat je jezelf tegenhoudt of dat je ergens van weg wilt. Veerkracht is namelijk geen statisch gegeven. Je blijft als mens immers groeien, je ontwikkelen en uitgedaagd worden door het leven. Daarom mag je blijven trainen in veerkracht en faalvaardigheid, op alle afzonderlijke vaardigheden. Je hebt ze allemaal nodig. In de volgende blog leg ik uit hoe je dat dan precies doet. Want het is iets anders dan jezelf steeds maar weer voor de leeuwen gooien.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jezelf hierin te bekwamen? Onderzoeken wat bij jou zou passen? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik denk graag met je mee.