Faalvaardigheid en Veerkracht trainen

Alle succesvolle zakenmannen, wereldberoemde carrière vrouwen en topsporters hebben minimaal één motivational video waarin ze delen welke fouten ze allemaal maakten en met welke tegenslagen ze kampten.  Daarmee lijkt falen tot een soort trucje, een kwestie van doen. Iets lukt niet, je krijgt negatieve feedback, leert doorzetten, risico’s nemen en gaat de uitdaging aan tot het wel lukt.

Maar ècht durven falen heeft niet zozeer met gedrag of doorzetten te maken. Het gaat om een dieper gelegen individueel proces  waar intense emoties meespelen, net als zelfreflectie en bewustzijn van de manieren die je tot nu toe inzette om je doel te bereiken.

Pas wanneer je zelf doorkrijgt hoe bepaalde overtuigingen je niet meer helpen in jouw leven en wanneer intrinsiek de motivatie ontstaat om hieraan te werken, dan pas kun jij je af gaan vragen hoe jij het jezelf wel ziet doen. En dàt mag je vervolgens gaan doen. Met kleine stapjes, voorzichtig voelend, de nuances in een vaardigheid ontleden in een veilige omgeving waar er niks van afhangt. Om het daarna, met dezelfde passende stapjes, in de praktijk in te kunnen zetten ten baten van je verlangen.

Hiermee train en ontwikkel jij je voor de langere termijn, uitgaande van de gedachte dat jouw verlangen en missie er mogen zijn, dat jij oké bent. In plaats van op de korte termijn op te willen lossen van er nu niet klopt.

De ‘hoe’ van deze manier van faalvaardigheid en veerkracht trainen kunnen we verdelen over een aantal vaardigheden die samenkomen in de Toolbox voor Veerkracht. 
In een aantal blogs over deze toolbox licht ik de verschillende onderdelen toe. De eerste vind je hier. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jezelf hierin te bekwamen? Onderzoeken wat bij jou zou passen? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik denk graag met je mee.