Je bent gevoelig, maar niet kapot.

“Je bent niet kapot. Je hoeft niet gemaakt of verbeterd te worden. Je bent al goed, precies zoals je bent.”

Afgelopen vrijdag was ik bij een event over succes en persoonlijke leiderschap. Een geweldige dag, met veel leuke, inspirerende mensen om me heen. Ik leer veel tijdens zo’n dag, krijg er nieuwe energie van. Maar merk ook dat ik er onzeker van word. Nog zoveel om te leren, zoveel om aan te pakken, om te verbeteren en waar begin ik dan mee? De dag erna voelde ik me daardoor wat uit het veld geslagen.

Toevallig 😉 viel mijn oog op aantekeningen die ik eerder eens maakte. Ik luisterde die dag naar een opname van Oprah’s Super Soul Sunday. Want I just love Oprah. In deze uitzending was Kris Carr aan het woord. Actice, schrijfster en ongeneeslijk ziek. Zij sprak over het ten volle omarmen van het leven, over “your crazy sexy life”. Genezen van kanker kan ze niet, maar ze kan zichzelf wel alle liefde geven en zo goed voor zichzelf zorgen als maar mogelijk is. Zodat ze het leven ten volle kan leven.

Ik las deze notitie; “You are not broken. You don’t need fixing, you need loving. You are already enough.” Boem, meteen de onzekerheid van dat event in een breder kader geplaatst.

Mijn uitgangspunt in leven met een gevoelig karakter was dat ik dit moest overwinnen, verbeteren of veranderen. Gevoelig zijn was iets dat veranderd diende te worden. Goed bedoelde adviezen, of reacties als “wat heb jij nou? Doe eens normaal zeg”, “Doe niet zo dramatisch”, “Je moet er niet in blijven hangen” gaven hier voeding voor. Net als mijn fantastische vermogen om me te vooral te vergelijken met anderen die “het beter deden”.
De laatste tijd ligt mijn focus deze veel meer op het juist omarmen van mijn sensitiviteit. Deze echt leren inzetten, eerst voelen en dan pas denken. Durven vertrouwen op die, soms flinterdunne, boodschappen van mijn intuïtie. En wat is dat bij tijden moeilijk, oude gewoontes zijn soms zo hardnekkig.

De verandering is dat ik er niet meer van uitga dat ik “gemaakt” moet worden. De verandering is dat ik goed ben, precies zoals ik ben. Wat blijft is dat ik als mens wil groeien, mezelf wil ontwikkelen, wil leren, alle facetten van mezelf en het leven wil leren kennen. En ja, daar hoort dan ook onzekerheid bij.
Ik geloof dat dit voor veel (hoog-) sensitieve mensen geldt. De behoefte voelen om te leren, te groeien. Maar dat hoeft niet vanuit de gedachte dat je niet goed bent zoals je bent. Want dat ben je wel.

Wat mij hielp en nog steeds helpt om uit te gaan van mijn heelheid (is dat een woord?) zijn drie dingen.

1 Bekrachtigende visualisatie-oefeningen.
Topsporters, acteurs zoals Jim Carey, Julia Roberts of succesvolle sprekers en zakenmensen als Oprah of Richard Branson gebruiken deze technieken allemaal. Ze herhalen dagelijks wat hun doelen zijn, waar hun sterke kanten liggen, hoe ze in het leven willen staan. Door dit dagelijks te herhalen herprogrammeer je jezelf als het ware. Jouw  onderbewuste neemt dit over, waardoor het een overtuiging wordt.

2 Stop met vergelijken.
Ga uit van jezelf, wat wil jij in je leven? Wie wil jij zijn? Stop met de vergelijking met anderen. Je vergelijkt dan meestal de buitenkant van iemand met jouw binnenkant. Volg jouw eigen karrespoor. Deze les komt ook terug in de minicursus “ Drie levenslessen voor gevoelige mensen” die deze zomer online gaat.

3 Aandachtstraining.
Met mijn aandacht in het hier en nu zijn. Mezelf afvragen wat ik nu nodig heb, in plaats van piekeren over wat er allemaal nog moet of niet goed is. Met aandacht eten, echt de omgeving zien waar ik ben, met alle zintuigen het verhaal van mijn dochter volgen,

Om jou te ondersteunen in jouw persoonlijke groeiproces heb ik een kadootje voor je. Omdat ik deze week jarig ben.
Ik geef je de visualisatie-oefening die ik zelf regelmatig beluister. Hij werkt voor mij heel goed wanneer ik het even niet zo zie zitten met mezelf. Zet mijn gedachten en emoties in een breder perspectief. Via deze link kun je jouw gegevens achterlaten zodat ik het kadootje naar je toe kan sturen.

Liefs, Marielle