VeerkrachtVersterker #3 Toelaten

Eerder schreef ik dit blog over vaardigheden voor het vergroten van veerkracht.  De komende weken komen alle afzonderlijke vaardigheden aan bod. Na onbevangenheid en aandacht neem ik je nu mee naar "Toelaten".

Toelaten is het herkennen en erkennen van je binnenwereld, in eerste instantie aan jezelf en daarna ook aan anderen. Slechts wanneer je toelaat wat er van binnen gebeurt, soms tot in de kleinste nuances, kun je de juiste emoties passend leren uiten.

Bij positieve emoties als vreugde is dit niet zo moeilijk, maar de negatieve emoties stoppen we liever weg. We zetten een glimlachend masker op, ontlopen mogelijk confronterende of ongemakkelijke (sociale) situaties of werken hard om fouten te voorkomen. Ook piekeren, teveel eten of drinken en afleiding zoeken met sociale media of TV zijn manieren om emoties weg te stoppen.

Je leert zo echter niet om hiermee om te gaan. Normaal kom een emotie op, groeit het tot een piek en zwakte het weer af. Wanneer je dit proces doorbreekt wen je hier niet aan, leer je er niet mee om gaan en kun je zelfs verwarring ervaren over wat je nu precies voelt. Honger, de behoefte aan een knuffel of verdriet? 

Doordat de aandacht erop gericht wordt, kunnen we ervaren hoe een lichamelijke ervaring kan overgaan in een emotie of in een gevoel, waarbij een verhaal of behoefte naar boven kan komen. We trainen toelaten met oefeningen waarbij het niet gaat over of je iets goed, leuk of grappig doet, maar of je in het spel “ja” durft te zeggen tegen jouw kwetsbaarheid en de angst in je onderbuik. Leren alles te omarmen en toe te laten. In deze manier van naar jezelf kijken, ontdek je welke onvervulde behoeften er mogelijk zijn en hoe je die deelt met anderen.

Hier lees je meer over de volgende vaardigheid "aangaan".