Verlangen en Veerkracht

Nieuwe dingen leren, groeien als persoon of zichtbaar durven zijn met jouw plannen leveren je wat op en kosten je wat. Dit vraagt om moed, voelt als kwetsbaarheid en ervaren we als stress wanneer het ons meer kost of we het te spannend vinden dan dat het oplevert. Je onderneemt iets nieuws en ons primaire overlevingssysteem houdt bij voorkeur alles bij hetzelfde. “Want”, zo denkt het, “hetzelfde is bekend, daarmee veilig en dus gewenst.” Terwijl jouw jongere, menselijk, brein, waarmee je bewuste keuzes en afwegingen maakt, verbanden legt, afstemt op de omgeving en de mogelijkheden ziet, juist inzet op groei en ontwikkeling. In periode van stress neemt het oudere deel van ons brein de controle over en wordt het menselijk brein als het ware buiten spel gezet. 

Wat we hierin mogen versterken is onze veerkracht om adequater om te gaan met dit “onderweg zijn” langs betekenisvolle, stressvolle en ontwikkelingsgerichte ervaringen en gebeurtenissen.

Uit diverse breinonderzoeken blijkt namelijk dat de verbinding tussen dat oude brein en het, jongere, menselijk brein sterker is bij mensen die veerkrachtig in het leven staan. En het goede nieuws is dat je veerkracht kunt trainen aan de hand van een zestal vaardigheden, onbevangenheid, aandacht, toelaten, aangaan, flexibiliteit en gelijkwaardigheid. Het is niet iets waar je mee geboren wordt of wat je hebt. Je ontwikkelt het naarmate je in je omgeving de omstandigheden en middelen toe vindt of deze zelf faciliteert.

Maar waarom zou je dat allemaal willen leren of ontwikkelen? Dan kom je uit bij jouw verlangen. We denken vaak dat we ons ontwikkelen als we leren te voldoen aan bepaalde competenties of vaardigheden. Maar eigenlijk is dit aanpassen aan verwachtingen en normen in ons gedrag of onze uitingen. 

Ècht leren gaat echter over jouw optimale betrokkenheid. Het raakt aan je persoonlijke overtuigingen, waarden en zelfs identiteit. Zelfreflectie, persoonlijk leiderschap en motivatie worden hierbij optimaal ingezet waarbij de focus altijd gericht is op ontwikkeling, een positieve insteek heeft en gericht is op jouw intrinsieke wens om jezelf meer ruimte te geven voor wie of wat je zou willen zijn. Op jouw verlangen dus.

Je hebt het dan niet meer over, aan de buitenkant zichtbaar, gedrag, maar over dat wat er binnenin je leeft waardoor bepaald gedrag ontstaat. Uitgaan van persoonlijke kracht in plaats van verbeterpunten. Onderzoeken waar jij je bed ècht voor uitkomt. Wat jouw dag tot een succes maakt. Wanneer je tevreden bent over jezelf. Het gevoel hebt “hier doe ik het voor.”

We zijn ons er niet altijd bewust van, het wordt ons vaak ook afgeleerd om verlangen als uitgangspunt te kiezen. We mogen soms echt onder de oppervlakte graven, want verlangen is het uitgangspunt en dus echt de moeite van de zoektocht waard.

Wat belangrijk is om te weten, wanneer je dat verlangen volgt, lees je hier. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jezelf hierin te bekwamen? Onderzoeken wat bij jou zou passen? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik denk graag met je mee.