Waar gaat sensitiviteit nu echt over?

Ja, dat kennen we hè, daar heeft zij ook altijd heel veel last van.” Zegt moeder meewarig, haar dochter terloops van opzij aankijkend. Dochter kijkt me van onder haar lange bruine pony schuchter aan en schenkt me een verlegen, gegeneerd glimlachje. Haar ogen lachen niet mee.
Ik sta aan een statafel tijdens een open dag. En raak aan de praat met deze moeder en dochter waarbij de term sensitiviteit valt. In een flits voel ik een steek in mijn hart, een stomp in mijn maag en wil ik het wel uitschreeuwen. Nee! Sensitiviteit is geen last.

Het is geen juk dat je de rest van je leven mee moet dragen. Alsof je de verkeerde genen hebt getroffen, de pechprijs hebt gekregen of alle toffe karaktertrekken al vergeven waren toen jij geboren werd. Het is overigens ook geen elite karaktertrekje dat je verheft boven het gepeupel, de gevoelloze gemiddelde mensch. "Kijk ons een onbegrepen zijn terwijl wij met ons gevoel de wereld gaan verbeteren. Ode aan het voelen, weg met die rationele, alles verwoestende gewone sterveling." Het is allebei nodig.
 
Sensitiviteit is een karaktertrek. Het is. Niet goed of fout. Niet zwak of een godsgeschenk.
HSP gaat over openheid voor ervaring. Je doet meer met wat je opmerkt. En dat kun je niet uitzetten. Je merkt op wat er "anders" is, wat er afwijkt of niet klopt. Je verwerk alles wat je opmerkt, buiten en binnen jezelf, diepgaander. In denken, voelen en ervaren. Door verbanden te leggen, nieuwe mogelijkheden te zien, te voelen wat iets met jou doet, maar ook wat het (mogelijk) met de ander of de situatie doet. Door dat dan weer te analyseren en te evalueren, de lege gaten in te vullen, steeds zoekend naar of het klopt. Of het oké is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw directe omgeving. Want je neemt in jouw verwerking en overwegingen altijd het sociale aspect mee. En ook dat kun je niet uitzetten. 
 
Jij staat hierdoor eigenlijk continue open voor leermomenten. je leert door te verwerken, door te ervaren. Inclusief bijhorende groeipijnen. Het maakt dat je intens leeft, dat je de meest mooie gedachten hebt. Dat je bedachtzamer bent, vooral in nieuwe situaties, omdat je eerst zeker wil weten dat het goed voelt, of het klopt, of je alles voldoende hebt kunnen duiden. Maar het maakt ook dat je vanuit levenslust en aangewakkerd enthousiasme ook heel uitbundig kunt reageren, omdat je het direct voor je ziet en voelt hoe gaaf iets zou kunnen zijn. Je hebt hierdoor de mooiste ideeën, wensen en verlangens.
 
En ja, je bent hierdoor ook eerder overprikkeld of juist verveeld en onvoldoende uitgedaagd. Het maakt dat je soms (te) emotioneel reageert, dat anderen je gedachtegang niet kunnen volgen, dat je stiller wordt. Dat je, door jouw focus op wat er “anders” is, heel voorzichtig bent, dat je snel overweldigt bent. Maar dat is niet waar de kern van sensitiviteit over gaat. Dat zijn mogelijke gevolgen. Omdat jij jezelf nog niet zo goed kent, jij je vergelijkt met mensen die anders in elkaar zitten of geleerd hebt om jezelf te vermannen. Omdat je nog niet geleerd hebt hoe je goed voor jezelf zorgt. Hoe je met die soms overweldigende emoties omgaat. Hoe die dingen die je stom vindt je juist zo mooi maken. Hoe jij je verlangen met kleine stapjes kan volgen, in plaats van je af te schermen.
 
Ik nodig moeder en dochter uit om naar mijn voorstelling te komen kijken, om hen te laten zien hoe ik omga met mijn sensitive karakter. Moeder neemt de flyer aan, steekt hem weg zonder er naar te kijken en neemt haar dochter snel mee naar de volgende tafel. Naar een neutraal onderwerp. Ik voel de onmacht en de onkunde in deze beweging. Weg van hier. Dit is ongemakkelijk, dit schuurt, hier hebben we het niet over, dit bedekken we stilletjes met de mantel der liefde. Want die voel ik ook. De liefde en bescherming van moeder, bang dat haar dochter te teer is voor het leven. Mijn hart laat een stille, warme traan rollen.
 
Daarom schrijf ik dit vandaag.
Omdat ik weet dat er heel veel prachtige temperamentvolle gevoelsmensen, voorzichtige durfals, gevoelige bikkels en stoere sensitievo's zichzelf tegenhouden door de verkeerde beeldvorming over deze karaktertrek. Omdat ze zich vasthouden aan omschrijvingen die niet echt over hen gaan. Omdat het soms helpt om jezelf op de hak te nemen, jouw vervelende trekken uit te vergroten en ze met liefdevolle humor tentoon te spreiden. Met kleine stapjes die spannend, maar ook uitnodigend voelen. Maar ook hoe het helpt om mensen om je heen te verzamelen die je tof vinden precies zoals je bent. Die jouw kwaliteiten zien als je het zelf nog niet aandurft. Die maken dat je vleugels krijgt. En er ook voor je zijn als je dan toch nog niet gaat vliegen. Omdat ze het snappen.

En daarom doe ik wat ik doe. 
Wil je weten hoe je heel oké kunt zijn met jouw sensitiviteit? Wil je onderzoeken hoe jij er gewoon mag zijn, met alles van jezelf? Meld je dan hier aan voor de Courage Club op 15 november a.s.