Wat zou jij willen durven? Als je er van uit gaat dat je al helemaal oké bent.

“Ik deed de Pabo, omdat ik niet voor groepen durfde te staan. Uiteindelijk ben ik nooit voor de klas terecht gekomen en durf ik het nog steeds niet.”
“Ik volgde een lerarenopleiding waarbij ik als stage steeds 5 dagen achter elkaar voor de klas stond. Na zo’n week kon je me opvegen, waardoor ik dacht ik dat het niets voor mij was.
Ik vind het nog steeds jammer dat het zo gelopen is.
“Ik zeg wel dat ik ervaring heb met voor een groep staan, maar als ik heel eerlijk ben doe ik dat helemaal niet relaxt.”

Drie uitspraken die ik afgelopen weken hoorde van levenslustige, temperamentvolle gevoelsmensen met een sprankel in hun stem en een verlangen om meer ontspannen in het leven te staan. Maar die ook niet goed wisten "hoe dan?" Het deed me herinneren aan een les die ik afgelopen jaar tijdens mijn opleiding leerde. Voor mij persoonlijk ook een enorm inzicht. Het bleef me niet voor niks bij ;-)
 
We hebben, in onze wens ons verlangen te volgen, de neiging om onszelf te bewijzen, het strengst voor onszelf te zijn. Juist in omgevingen die weinig ondersteunend of stimulerend zijn.
Dan vinden we ook nog eens dat het niet snel genoeg gaat. Maar eigenlijk kost het ons simpelweg teveel energie, inspanning of moeite. Waardoor we het niet meer durven, denken dat iets niet voor ons is weggelegd of dat de trots niet opweegt tegen de moeite.
 
Wat als het ook anders kan?
Als je, jouw verlangen volgend, mag zoeken naar hoe en waar dat moeiteloos gaat? Waar jij blij bent met jezelf, zelfs al is het niet perfect. Waar jij je niet hoeft te bewijzen, ook niet aan jezelf. Daar waar je er van uit gaat dat je alles al in je hebt en alleen maar hoeft te zoeken naar de omstandigheden, vragen of gedachten die je zachtjes en liefdevol de weg wijzen.
 
Wat zou je dan willen durven?
Ontspannen voor een groep staan? Of juist durven uitspreken dat je liever op een stoel blijft zitten? Zelf proberen,  durven te blunderen of juist om hulp vragen en je kwetsbaarheid voelen? Terugkomen op jouw uitspraak, omdat je toch iets anders wil proberen? Ook al is dat binnen 1 minuut. Ontdekken waar jouw ontspanning zit, waar jij jezelf uitnodigt om iets nieuws te doen, of misschien wel jouw sprankel van jaren geleden terugvindt.
 
Maar ook ontdekken welke overtuiging of regels je onbewust naleeft. Regels die je niet dienen, al lijken ze houvast te geven, maar waarmee je juist jezelf tegenhoudt.
We leren en groeien namelijk niet door onszelf steeds maar weer in dat diepe te gooien. Met de ogen dicht, adem in en hopend dat we weer boven komen.

We leren en groeien door lol te maken, door te ervaren waar we nog kunnen lachen en ademhalen bij wat we doen. Spetterend in het kleuterbadje, omdat we daar nog kunnen staan. Met een zwemband om het diepe in springen, omdat we dan minder spierkracht nodig hebben en op weg naar de overkant genietend om ons heen kunnen kijken. Of eerst je grote teen, dan je hele voet, je polsen, tot je middel in het water zakken en dan toch liever kijken vanaf de zijkant.

Dit trainen we in de Courage Club.
Wil jij ook op een speelse, uitnodigende en creatieve manier leren hoe je ècht bij jezelf kunt blijven terwijl je uit die eeuwige comfortzone stapt? Ervaren hoe je dat doet zonder jezelf voorbij te lopen of juist te voorzichtig blijven zitten waar je zit. Meld je dan op deze pagina aan.  Op 15 november aanstaande is er weer een en dit is ook meteen de laatste kans in 2019.

Anderen zeiden hier over:
"Veel waardevolle inzichten deze dag! Het moet niet saai, maar uitdaging op volle sterkte gaat ook niet goed. Ertussenin en dan aan de voorzichtige kant, prachtig. Ik weet opeens beter wat voor keuzes ik moet maken in mijn werk. En trouwens ook thuis. Ik snap opeens beter wanneer het wel of niet klopt." 

"Ik vind het spannend om voor een groep te staan, maar ik merkte in de Courage Club dat als ik iets van mezelf deel, het dan spannend is maar ook weer niet omdat ik zo dicht bij mezelf blijf. Dat geeft een fijn gevoel."

"Marielle zorgt voor een veilige sfeer waardoor je makkelijk buiten je comfortzone stapt. Het is een dag waarin je met veel plezier met jezelf bezig bent zonder dat het zwaar wordt."

"Iedereen kon echt zichzelf zijn. Er was respect zonder dat er heel diep ingegaan werd op persoonlijke verhalen, wat veel oefenruimte gaf."