Ze was haar vrijheid niet kwijt. In tegendeel.

“Ik ben mijn vrijheid kwijt. En dat was voor mij het allerbelangrijkste” Vertelde een klant me afgelopen week. Ik voelde precies wat ze bedoelde. Ik wilde ook vrij naar buiten kunnen, met mijn laptop in een cafeetje werken en  dierbaren knuffelen. Want dat bleken onze definities van vrijheid “kunnen gaan en staan waar we willen”.

Tegelijk wist ik dat het niet klopte. Zij was haar vrijheid niet kwijt. Net zo min als ik. Echte vrijheid laat zich niet beperken door de grenzen die anderen je opleggen. Echt vrijheid uit zich in hoe jij het voor jezelf ziet. Echte vrijheid zit van binnen. 

En die vind je in jouw waarden. Nee, niet die uit een google-lijstje, waar je er tien mag kiezen die leuk staan op je CV. Maar wel die waarden die je onbewust richting geven, die maken dat je doorzet wanneer het moeilijk is of die je focus geven in je keuzes. Vaak zien we die pas wanneer we terugkijken of nieuwsgierig zijn naar de rode draad in ons leven.

Je ontdekt ze ook door je af te vragen wie je wilt zijn, wat je uit wilt dragen en volgens welke waarden je wilt leven. Zo werken ze als aanzet om steeds creatief te zijn in het “hoe” terwijl je dicht bij jezelf blijft.

Wanneer je echter de focus leggen op wat je op wat je wil “doen”, ontstaat er een vaste vorm, een norm die bepalend wordt. Een ‘hoe” die steeds hetzelfde is, zoals het in een cafeetje kunnen werken of met een groep vrienden afspreken na het werk. Wanneer we echter niet kunnen voldoen aan deze norm, geeft ons dat onrust en ongemak. Dan heb je, hoewel eens zo ontstaan, niet meer jouw waarden als anker, als creatief, richtinggevende uitgangspunt. 

Wat helpt is om jezelf, in plaats van te constateren dat iets er niet is, de vraag stellen wat je zou kunnen doen, denken of voelen met, in dit geval, vrijheid als uitgangspunt. Als je niet die dingen kunt doen die je gewend bent, welke andere opties geeft vrijheid je dan? Misschien is dat wel eenvoudigweg voelen hoe je, zittend in een stoel voor het raam, een warme kop thee in je handen, naar buiten kijkt, de vogels hoort fluiten en even niets hoeft te doen.

Ik ben benieuwd welke inzichten, of vragen, je dit oplevert. Laat je het me weten op marielle@thesensitiveway.com?